דלג לתוכן הראשי

סום טאם, סאגו פאק לם יאיי. שני מתכונים תאילנדים (-:






על הסדנה התאילנדית שעשיתי ב"בישולים", ביה"ס הגבוה לקולינאריה, כבר סיפרתי לכם בפוסט הקודם.
סיפרתי רק חלק.
כזאת אני. לפעמים אני מתחלקת, מחליקה, מחלקת. 
עכשיו אני חולקת. חולקת אתכם חוויה תאילנדית.
חשבתם שסדנה תאילנדית תיגמר במתכון לפאד תאי?
אז זהו, שממש לא. משם היא רק התחילה(-:
את הסדנה התחלנו בהיכרות עם סוואלי אלדר, כמה שהיא מקסימה:




סוואלי אלדר נולדה בבנגקוק כבודהיסטית ומגיל צעיר מאוד ינקה את האהבה לבישול. כמקובל בתאילנד, לבנות תפקיד מרכזי בהכנת הארוחות המשפחתיות והן אלה אשר מכינות לאימותיהן את חומרי הגלם לבישול ומלוות אותן בתהליך ההכנה. זיכרונות מהמטבח הביתי ומהעבודה עם אמה מלווים אותה עד היום, ואלה היוו בסיס ללימוד רזי הבישול התאילנדי ולידע הקולינארי העשיר שלה. 
לפני כשלושה עשורים הגיעה סוואלי לישראל ועבדה כמלצרית בבית מלון ירושלמי. לאחר מכן עברה לעיר הגדולה ועבדה כמארחת במסעדה, שם פגשה את הבעלים אבי אלדר, מי שלימים יהיה בעלה. האהבה ניצתה והשניים נישאו. 
האהבה העזה שלה לבישול והידע הרב שצברה עם השנים במטבח האסיאתי הביאו אותה ואת בן זוגה אבי לפתוח בשנת 1982 את מסעדת "שנגרילה" ברחוב הירקון בתל אביב, אשר לראשונה בישראל הביאה את ניחוחות ואת טעמי המזרח הרחוק ונהגה לשרת תיירים ומקומיים רבים שנהנו מאוכל אסיאתי אותנטי. לימים הפכה המסעדה לרשת מסעדות מצליחה ואף הפעילה שירותי קייטרינג עד לסגירתה לפני כארבע שנים וחצי. באותה תקופה נפטר אבי ממחלת הסרטן כשהוא משאיר בחייה של סוואלי חלל עמוק. 
לאחר סגירת המסעדה החליטה אלדר למקד את פעילותה בייבוא ובשיווק מוצרי מזון מהמזרח הרחוק לרשתות שיווק, מסעדות, מעדניות ומטבחים מוסדיים והיא משמשת כמנכ"לית חברת "אוריינטל פוד". אלדר מרבה בנסיעות לחו"ל, בודקת מוצרים קיימים, מתאימה אותם לטעם הישראלי ואף מפתחת מוצרים חדשים. 
מומחיותיה ומקצועיותה ברזי המטבח התאילנדי הביאו אותה גם לבית המלוכה התאילנדי והיא משמשת כשפית הפרטית של הנסיכה התאילנדית ומשלחתה בעת ביקוריה התכופים בישראל ובאזור. כמו כן היא מופקדת על ארוחות חשובות רבות בשגרירות תאילנד בישראל. בנוסף משמשת אלדר כמרצה בכירה בנושא הבישול האסיאתי ב"בית הספר הגבוה לקולינאריה - בישולים". 


סוואלי הסבירה לנו על המוצרים התאילנדים:

אטריות אורז:




שרימפס מיובש:




תמרינדי ולפת:






קיבלנו הסבר על המוצרים שחברת "אוריינטל פוד"(שבראשות סוואלי) מיבאת לארץ:




והכנו את הפאד תאי הטעים ביותר שאכלתי(המתכון המלא כאן):




ואז עברנו להכין עוד שתי מנות מעניינות מהמטבח התאילנדי.
הראשונה: סלט פפאיה ירוק(חריף), שנקרא סום טאם:


מאכל צפון מזרח טיפוסי, "סום טאם" הפך להיות סמל לאומי. הפופולאריות שלו מגיע בשילוב נפלא של טעמים: מתוק מסוכר דקלים, החמיצות של הלימון (או לעתים של מי תמרהינדי) ,והמליחות מרוטב הדגים. השימוש בפלפלי צ'ילי נתון לבחירה של החיך.  

מרכיבים:

½ 1 כוסות פפאיה ירוקה, מגורדת
2-3 צ'ילי 
2-3 שיני שום
30 גרם שעועית ירוקה, חתוכה לחתיכות באורך 2.5 ס"מ
1-2 כפות בוטנים קלויים
1 כף שרימפס מיובשים
3 עגבניות שרי, חצויות
1 כף רוטב דגים
1 כף סוכר
½ 1 כף מיץ לימון

אופן הכנה:

בעזרת מכתש לכתוש את פלפלי הצילי ושיני השום ביחד ולהוסיף בהדרגה את השעועית ירוקה, בוטנים, שרימפס מיובשים ולאחר מכן עגבניות.
להוסיף רוטב דגים, סוכר דקלים ומיץ לימון.
להוסיף את הפפאיה מגורדת ולקפל אותה פנימה.
מגישים עם ירקות טריים כמו כרוב סיני ושעועית ירוקה.









וככה זה נראה בסוף, צבעוני ומפתה:








ואז הגיע הקינוח(-:
אני אוהבת קינוחים, כולם יודעים. בטח גם אתם.
אבל...
יש קינוחים שלא מסתדרים לי, כמו הקינוח התאילנדי שהכנו בסדנה.
היו בו כמה מרכיבים שאני ממש לא אוהבת, כמו טפיוקה ולונגן, שהוא קרוב משפחה של הליצ'י. ברור שכשיש שני מרכיבים שאני לא אוהבת, המנה לא תתחבב עלי.
ובכל זאת, היא פה, כי חלק מהבלוגרים התעלפו ממנה, וחלקכם בטוח אוהבים ליצ'י וטפיוקה, אז בטח תהנו מהמתכון הפשוט הזה:



 פניני טפיוקה פודינג עם לונגן ותירס מתוק
(סאגו פאק לם יאיי)

לונגן הוא פרי מתוק מאוד וטעים כשהוא טרי. התאילנדים מבשלים אותו עם טפיוקה ואורז דביק, הוא משמש אצלם גם כקינוח עשיר עם קרם קוקוס. 

מרכיבים:

100 גרם פניני טפיוקה
¼ כוס סוכר
2 כוסות מים
100 גרם לונגן (בקופסת שימורים) 
½ כוס סירופ (מתוך נוזל השימורים)
1/8 כוס גרעיני תירס מתוק
½ כוס קרם קוקוס
½ כפית מלח

אופן ההכנה:

1.מחממים את קרם הקוקוס על איש בינונית, להוסיף קורט מלח ולערבב עד שהמלח נמס. מסירים מהאש ומניחים בצד.
2. מרתיחים מים בסיר, מוסיפים את פניני הטפיוקה ומבשלים תוך כדי ערבוב.
3. כאשר פניני הטפיוקה בשלב חצי הבישול מוסיפים את הסירופ וממשיכים לערבב על אש בינונית. 
4. כאשר פניני הטפיוקה מבושלים- נראים כשקופים  (בדרך כלל הבישול לוקח בערך 15 דקות), מוסיפים סוכר, לונגן ואת התירס המתוק.
5. מגישים עם קרם קוקוס מומלח קלות.
















אוריינטל פוד, ייבוא מוצרי מזון מהמזרח הרחוק:
 1-700-50-11-30


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

אורז עם בשר טחון ותבלינים. מנה שמכינים מהר, ומחסלים מהר :)

דבר אחד ידוע ובטוח: אני לא אוהבת לבלות שעות במטבח בהכנת מתכונים מורכבים. 
אני אוהבת מהר, מזין, וטעים. 
זו בדיוק המנה הזו. כל פעם שאני בלחץ זמן, שזה כמעט תמיד, ואני צריכה להכין צהריים בזריזות - אני מוציאה את המתכון הזה שלי ממעמקי הזיכרון, ותוך חצי שעה גג יש ארוחת צהריים שמתחסלת די מהר. האמת? אין כמעט פעם שנשאר משהו שיכול להיכנס למקרר לטובת ארוחת צהריים למחר. 
זה פשוט לא קורה. 
אז ביקשתם, ואני, לא יכולה להשאיר אתכם בלי מתכון למנה הנהדרת הזו.
היא מדהימה גם כשבאים אורחים. הצבעים שלה, הטעמים והקלות - הופכים אותה למושלמת לאירוח. 

בלינצ'ס ללא גלוטן, כן, כן :) הכי טעימים שיש!

לבלינצ'ס האלו תעשו "גזור ושמור".
לא מעט עבדתי כדי להגיע בדיוק למרקם שאני רוצה. 
כזה שיהיה דומה להפליא לבלינצ'סים ה"רגילים", אלו עם הקמח ה"רגיל", הלבן, שאני נענעת ממנו. 
כשהתחלתי לאכול "ללא גלוטן", גיליתי שההרגשה שלי אחרת לגמרי. הבטן לא נפוחה, ההרגשה יותר טובה, אני פחות עייפה, ויותר חיונית.
כן, כן, גלוטן זה נזק, קמח לבן זה רע, חיטה זה מזיק - אבל רק אחרי שמפסיקים לאכול את הגלוטן, מבינים עד כמה. 
אני משתדלת לא לאכול גלוטן, ולהימנע מפסטות, לחמים, וחיות חיטה אחרות.
לפעמים אני מתפתה, לפעמים גםן בא לי - אבל היום יש כ"כ הרבה תחליפים, שמי צריך גלוטן בכלל?
אני מתה על בלינצ'סים.