דלג לתוכן הראשי

הפרסית הכי טעימה בעיר, ומתכון לאורז פרסי של (גן) "עדן" (-:





השנה: 1967.
מספר השנים בספירה לאחור: 45

האירועים ב-1967:

הכי חשוב: אני נולדתי.

כל השאר:

27 בינואר - בשריפה שפורצת בעת בדיקה לפני טיסה של אפולו 1,
טיסת החלל המאוישת הראשונה של ארצות הברית, נהרגים 3 אסטרונאוטים.
3 בפברואר - ההוצאה להורג האחרונה באוסטרליה
7 באפריל - קרבות אוויר מתנהלים מעל רמת הגולן בין חיל האוויר הישראלי לחיל האוויר הסורי
23 באפריל - החללית הרוסית "סויוז 1", משוגרת לחלל ועליה
הקוסמונאוט ולדימיר קומארוב
החללית מתרסקת יום לאחר מכן וקומורוב נהרג
12 במאי - אתר הנופש דיסניוורלד בפלורידה הופך
למחוז אדמיניסטרטיבי עצמאי תחת שליטתה של חברת וולט דיסני
15 במאי - מתחילה תקופת ההמתנה, לקראת מלחמת ששת הימים, כאשר כוחות מצריים צולחים את תעלת סואץ ונכנסים למרחבי סיני
22 במאי - האו"ם נענה לדרישת נאצר לפינוי כוחותיו מסיני ורצועת עזה
23 במאי - נאצר סוגר את מצרי טיראן
23 במאי - הרמטכ"ל יצחק רבין מתמוטט בתקופת ההמתנה שלפני מלחמת ששת הימים וראש אג"ם עזר ויצמן ממלא
בפועל את מקומו במשך יומיים
30 במאי - ירדן ומצרים חותמות על הסכם הגנה
1 ביוני - הביטלס מוציאים את אלבומם
 Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band,
הנחשב בעיני רבים לאלבום הרוק הטוב והמשפיע בכל הזמנים
1 ביוני - לוי אשכול מקים ממשלת ליכוד לאומי עם משה דיין כשר הביטחון
5 ביוני - פרצה מלחמת ששת הימים
10 ביוני - מסתיימת מלחמת ששת הימים
12 ביוני - בית המשפט העליון של ארצות הברית קובע כי חוקי המדינות שאוסרים על נישואים בין-גזעיים אינם חוקתיים
25 ביוני - השידור החי הלווייני הראשון
27 ביוני - הכספומט הראשון בעולם מותקן באנפילד, לונדון
28 ביוני - מדינת ישראל מספחת את מזרח ירושלים
5 באוגוסט - יוצא לאור אלבום הבכורה של פינק פלויד:
The Piper at the Gates of Dawn
9 באוקטובר - המהפכן הארגנטינאי צ'ה גווארה מוצא להורג בבוליביה
17 באוקטובר - מועלית הצגת הבכורה של המחזמר שיער
21 באוקטובר - המשחתת "אח"י אילת" טובעה באמצעות טילים שנורו אליה מספינות טילים מצריות, 47 מאנשי צוותה נהרגו
9 בנובמבר - תוכנית אפולו: נאס"א משגרת את החללית הנסיונית (לא-מאוישת) אפולו 4 מקייפ קנדי
14 בנובמבר - תיאודור מיימן רושם פטנט על קרן הלייזר הראשונה שפותחה - לייזר רובי
22 בנובמבר - מועצת הביטחון של האו"ם מקבלת את החלטה 242
3 בדצמבר - השתלת הלב האנושי הראשונה על ידי פרופ' כריסטיאן ברנארד בקייפטאון שבדרום אפריקה
11 בדצמבר - נוסדת החזית העממית לשחרור פלסטין

חוץ מהאירועים ההיסטוריים האלו, יש עוד אירוע אחד שראוי לציון ב-1967:
הוקמה מסעדת "עדן", 
המסעדה הפרסית הראשונה בארץ.


הגעתי למסעדה ההיסטורית הזו עם שירי חברתי בשעות הצהריים.
המסעדה ממוקמת בתחנה המרכזית הישנה, הזכורה לי לטוב מהימים שבהם הייתי חיילת, וממנה נסעתי כל בוקר לצריפין, וחזרתי דרך דוכני השווארמה עמוסי הסלטים ועשן האוטובוסים.
היום התחנה המרכזית הישנה איבדה מקיסמה, העובדים הזרים מאכלסים כל חלקה טובה, ורק כשנכנסים ל"עדן",
חוזרים לרגע לימים ההם.
ימי מוכרי הנעליים הפרסים של רחוב נווה שאנן של פעם.
השעה הייתה שעת צהריים, והמסעדה הייתה עמוסה בקהלים מכל הסוגים. עורכי דין, חיילים, פרסים שלא מוותרים על ארוחת הצהריים במסעדה הביתית שלהם, עובדי הייטק שיצאו להפסקת צהריים, ואנשים ממשרדים באזור.
מה שהפתיע אותי שדווקא העובדים הזרים, שנמצאים שם באזור בהמוניהם, לא אוכלים שם. טוב, נו, מה להם ולאוכל פרסי (-: 
"יש להם את המסעדות שלהם", הסביר לי שון.
שון, אחד מהשותפים במסעדה(המסעדה נמצאת בבעלותה של אותה משפחה פרסית מאז הקמתה לפני 45 שנה), שמע שאני לא יודעת מה זה גונדי, ונראה שלפרסי אמיתי קשה להבין שיש אנשים שלא ראו גונדי מעולם. טוב, נו, נראה את הפרסים כשאשאל אותם אם הם כולם ראו גפילטע פיש במקרה הטוב, או רגל קרושה במקרה המזוויע(-:
שון, שהבין שאין לי מושג באוכל פרסי בכלל, הוציא לי את כל האוכל הפרסי האמיתי, שלא אגיד בפעם הבאה שאני לא מכירה אוכל פרסי. 



סוף סוף, בפעם הראשונה בחיי, גונדי!!!

גונדי: 
כופתאה של חומוס קלוי וטחון וחזה עוף טחון מוגש עם מרק צח,
מזכיר את הקניידלך שאני מכירה מהבית, רק בגירסה בשרית (-:





למנה הראשונה הגיעו לשולחן חצילים.
אני לא אוכלת חצילים, אז אין לי דעה עליהם, אבל הם נראים טוב(-:





לצד המנות הוגשו לנו עלי בזיליקום וצנון, מה שמסתבר כמרכיב חשוב בכל ארוחה פרסית (-:









חורש גורמה סבזי:
תבשיל קדרה של סוגי ירק שונים, מנגולד, שעועית אדומה ולימונים פרסיים, עם בשר רך וטעים:


מוסמה בדנג'ון:
תבשיל גולש ברוטב של עגבניות, שעועית ירוקה, חצילים וענבי בוסר:






מנות גריל:
2 שיפודים לבחירה
עגבניות ובצל מהגריל ובנוסף צלחת אורז או סלט ירקות
קבב הבית
פרגיות במרינדה בסגנון פרסי
נתח קצבים (שייטל) במרינדת בצלים











ואכלנו גם מנה מהמיוחדים, דג היום, שהיה טעים, ובכלל, דגים זו אהבה שלי, אז היה מושלם(-:
  
  





כל המנות יוצאות בתוספת אורז, אנחנו קיבלנו צלחת גדושה של אורז לבן, ואורז פרסי(-:





ביקשתי משון מתכון "אמיתי" של אורז פרסי, והוא הסכים לתת לי את המתכון של האורז הפרסי של מסעדת עדן.
בסופ"ש הקרוב אני מתכוונת להכין אורז פרסי אמיתי.
עם עדשים וצימוקים, הפעם (-: 


מתכון לאורז פרסי עם עדשים וצימוקים של
"מסעדת עדן"

מרכיבים:
קילו אורז בסמטי
150 גרם צימוקים קטנים שחורים
200 גרם עדשים חומות

אופן ההכנה:

מבשלים עדשים במים רותחים ללא מלח עד לריכוך ומעבירים למסננת, שופכים מים קרים על מנת לעצור את תהליך הבישול.
ממלאים  3/4 סיר במים, מוסיפים לסיר 2 כפות מלח, כף כורכום וכף שמן ומחכים לרתיחה , כאשר המים רותחים מוסיפים את האורז 
ומערבבים 8 דקות על מנת שהאורז לא ידבק לדפנות ולתחתית הסיר (האורז אמור להיות לא מבושל על הסוף, יודעים זאת על ידי כך שטועמים והוא קשה מבפנים ורך בחוץ)
שופכים את תכולת הסיר למסננת ומפסיקים את תהליך הבישול בעזרת מים קרים . לוקחים את העדשים ומערבבים עם האורז ועם הצימוקים בעזרת היד(בעדינות). 
שלב שני:
שמים בסיר 5 כפות שמן רגיל וחצי כוס מים ושופכים את האורז לסיר. מכסים את המכסה עם מגבת ושמים על אש קטנה 40 דקות עד שיוצאים אדים.

ואם בא לכם שפרסי אמיתי יכין לכם את האורז,
זו הכתובת של האוכל הפרסי הכי טעים ושפוי בעיר:



מסעדת "עדן"
נווה שאנן 16 א תל אביב
טל 03-6880604


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

אורז עם בשר טחון ותבלינים. מנה שמכינים מהר, ומחסלים מהר :)

דבר אחד ידוע ובטוח: אני לא אוהבת לבלות שעות במטבח בהכנת מתכונים מורכבים. 
אני אוהבת מהר, מזין, וטעים. 
זו בדיוק המנה הזו. כל פעם שאני בלחץ זמן, שזה כמעט תמיד, ואני צריכה להכין צהריים בזריזות - אני מוציאה את המתכון הזה שלי ממעמקי הזיכרון, ותוך חצי שעה גג יש ארוחת צהריים שמתחסלת די מהר. האמת? אין כמעט פעם שנשאר משהו שיכול להיכנס למקרר לטובת ארוחת צהריים למחר. 
זה פשוט לא קורה. 
אז ביקשתם, ואני, לא יכולה להשאיר אתכם בלי מתכון למנה הנהדרת הזו.
היא מדהימה גם כשבאים אורחים. הצבעים שלה, הטעמים והקלות - הופכים אותה למושלמת לאירוח. 

בלינצ'ס ללא גלוטן, כן, כן :) הכי טעימים שיש!

לבלינצ'ס האלו תעשו "גזור ושמור".
לא מעט עבדתי כדי להגיע בדיוק למרקם שאני רוצה. 
כזה שיהיה דומה להפליא לבלינצ'סים ה"רגילים", אלו עם הקמח ה"רגיל", הלבן, שאני נענעת ממנו. 
כשהתחלתי לאכול "ללא גלוטן", גיליתי שההרגשה שלי אחרת לגמרי. הבטן לא נפוחה, ההרגשה יותר טובה, אני פחות עייפה, ויותר חיונית.
כן, כן, גלוטן זה נזק, קמח לבן זה רע, חיטה זה מזיק - אבל רק אחרי שמפסיקים לאכול את הגלוטן, מבינים עד כמה. 
אני משתדלת לא לאכול גלוטן, ולהימנע מפסטות, לחמים, וחיות חיטה אחרות.
לפעמים אני מתפתה, לפעמים גםן בא לי - אבל היום יש כ"כ הרבה תחליפים, שמי צריך גלוטן בכלל?
אני מתה על בלינצ'סים.