דלג לתוכן הראשי

דפי אורז במילוי ירקות. גם טעים וגם בריא, ללא גלוטן ולרגישים ללקטוז.




לפעמים "נוחתים" אצלי ספרי בישול לסקירה.
לפני שאני כותבת על ספר, אני מדפדפת, מתחילה לדמיין מה אני הולכת להכין כבר למחרת, וגם מתכננת על השבוע שאחרי.
לפעמים יותר, לפעמים פחות.
המטבח שלי, יחסית בריא.
אני לא מטגנת הרבה (נו, ברור ששניצלים כן), אני לא משתמשת בצבעי מאכל כמעט, גם לא ביותר מדי סוכר.
אני משתדלת לבשל אוכל שהוא גם טעים וגם בריא.
גם ככה יש מספיק פיתויים "בחוץ", שגורמים לי לזלול דברים פחות בריאים.
לכן, כשהגיע אלי הספר "גם טעים וגם בריא", התלהבתי. "זה בדיוק בשבילי", לחשתי לעצמי. או יותר נכון מילמלתי, כי אני לא ממש מהלחשניות :)

המתכון לקוח מהספר "גם טעים וגם בריא" של השף עומר מילר ואלינוער רבין, בליווי מדעי של פרופ' דן טרנר.
הקונספט שלו: מתכונים בריאים וטעימים לסובלים מבעיות שונות במעיים, כמו קרוהן, קוליטיס, תסמונת המעי הרגיז, צליאק ואי סבילות ללקטוז. 
המתכון הראשון שבא לי להכין היה דפי אורז במילוי ירקות.
א. כי אני אוהבת להכין דפי אורז ממולאים, ואפילו כתבתי על זה פוסט עם מתכון פעם. 
ב. כי זה מתכון שמשלב קרם קוקוס, ואני ממש ממש אוהבת אוכל עם גוון של קרם קוקוס עדין. 
אז הכנתי מִיז-אנ-פְּלָאס, שזה הביטוי הצרפתי להכנה מוקדמת של מרכיבי המנה.



מתכון לדפי אורז במילוי ירקות 

חומרים:
(העיגולים הצבעוניים מראים את התאמת המנה לבעיה הרפואית, כשעיגול ורוד, למשל, מראה שהמנה מתאימה לכאלו שסובלים מצליאק ומאי סבילות לגלוטן)

1 חב' דפי אורז ללא חומרים משמרים
למילוי:
4 קישואים בינוניים מגוררים גס
4 גזרים בינוניים מגוררים גס
2 כפות שמן זית
1/2 כוס אורז מבושל (אני שמתי כוס אורז מבושל, 1/2 נראה לי מעט מדי וגם לא התאים לשקילה שלי).
3 שיני שום כתושות
מלח ופלפל שחור
לרוטב:
10 שינוי שום
מעט שמן זית
500 גרם עגבניות שרי קלופות וחצויות 
1/2 כוס קרם קוקוס (125 מ"ל) ללא חומרים משמרים.
(* על ההבדל בין קרם קוקוס, מי קוקוס, חלב קוקוס - כתבתי כאן)

אופן ההכנה:
1. להכנת המילוי:
מאדים את הקישואים והגזרים המגוררים בשמן, תוך ערבוב, כ-10 דקות, מכסים את הסיר ומבשלים מעט, עד שמתרככים.
מסירים מהאש ומוסיפים את את האורז והשום, מתבלים במלח ופלפל שחור. מצננים מעט ובעזרת כף או שקית זילוף ללא צנתר ממלאים את דפי האורז, לאחר שהורטבו במעט מים. מגלגלים לגלילות ומניחים בתבנית חסינת חום. 
אני השתמשתי בתבנית נהדרת של פיירקס, היא קלה מאד, מתאימה בדיוק בגודל למנה, וגם יפה להגשה לשולחן).
**הדרכה בפוסט שלי לגבי עבודה עם דפי אורז
2. להכנת הרוטב:
על אש בינונית מאדים את שיני השום במחבת עם מעט שמן זית, עד שמתרככים.
מוסיפים את העגבניות, מגבירים את האש, ומבשלים כ-10 דקות תוך בחישה בכף עץ. מנמיכים את האש, מוסיפים חצי כוס מים, מכסים את המחבת ומבשלים ברבע שעה. מעבירים דרך מסננת עדינה. מחזירים למחבת. מוסיפים את קרם הקוקוס ומבשלים כשתי דקות תוך בחישה. יוצקים על דפי האורז הממולאים. 
3. אופים 20-25 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 190 מעלות. 


בתיאבון :)



מה אהבתי בספר?
המתכונים קלים, בריאים, ואמנם לא ניסיתי את כולם, אבל מה שהכנתי יצא טעים.
בנוסף, ומאד חשוב בעיניי:
כל התמלוגים ממכירת הספר מוקדשים לפעילויות תמיכה ולסדנאות לילדים ובני נוער חולים המתמודדים עם מחלות קרוהן וקוליטיס כיבית, המתקיימות במרכז הרפואי שערי צדק ופתוחות לילדים מכל הארץ ללא תשלום.
וגם: השף עומר מילר הביא ספר מהמקום האישי שלו, מה שמאד יפה בעיניי
עומר מילר: "לפני כארבע שנים פנה אלי פרופ’ דן טרנר מהמרכז הרפואי שערי צדק בבקשה שאעביר סדנת בישול במחלקה לגסטרו בירושלים. באותם ימים הייתי אחרי שבע שנות רגיעה ובמאבק יומיומי לברוח מהמחלה ומסימניה. חששתי מלהיכנס שוב לבית החולים, לראות ילדים סובלים, למעשה – לראות השתקפות של עצמי כילד.
הסדנה עברה בהצלחה, במהלכה סיפרתי לילדים ולהורים (גם הורי הגיעו) את סיפור חיי, לפני ובעיקר אחרי התפרצות המחלה. התגובות הרגשיות במהלך אותה סדנה שינו אותי. באותו מעמד החלטתי שהמחלה מעניקה לי הזדמנות להפיח תקווה אצל הילדים הצעירים. זה היה היום בו דן ואני החלטנו שיש להוציא לאור ספר מתכונים."
הליווי המדעי הוא של פרופ’ דן טרנר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים ע”ש ג’ולייט קיידן והמרכז לקרוהן וקוליטיס בילדים ע”ש אן וג’ו טרנר.

מה פחות אהבתי?
השקעתם בספר, וזה ספר בהחלט חשוב וטוב.
אז רבאק, למה לא להשקיע קצת יותר בצילומים? בסטיילינג?
גם לחולי קרוהן/קוליטיס/צליאקים מגיע ספר עם תמונות מהממות וסטיילינג שעושה תיאבון.

איפה משיגים:
ניתן להשיג בחנויות ספרים, ברשת חנויות "סטימצקי", "צומת ספרים" וגם באתר של הוצאת מטר 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פשטידת התרד ההורסת שלי. לא רק לפופאי מגיע! (-:

תרד. אחד מהירוקים הבריאים. נו, בטח כולכם זוכרים את "פופאי" (-: קיבלתי להתנסות חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל". באופן כללי, אני מאד אוהבת את כל הירקות השטופים, הטריים, הקצוצים. תענוג אמיתי. סלטים, פשטידות, מטבלים- הכל מוכן בשניות, בזכותם (-: שקלתי מה לעשות איתם. מצד אחד, ממש בא לי שקשוקת תרד עם שמנת. מצד שני, אני אוהבת פשטידות, וגם פשטידת תרד נראתה לי פתרון זריז ונפלא לארוחת ערב קלילה של מוצ"ש. החלטתי להכין פשטידה, ובשבילכם, גם צילמתי אותה, שלב אחרי שלב, כי כשהכל מגיע היום טרי, שטוף ומוכן לאכילה, חצי מהעבודה המעייפת יורדת, וההכנה הופכת לכיף של ממש (-:



לוקחים חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל",
וחולטים אותם כחצי דקה במים רותחים.

מעבירים את העלים לקערה עם מים קרים.

שמים בקערה ארבע ביצים:

מוסיפים קופסא שמנת חמוצה 15%, ושתי שיני שום:


מוסיפים ארבע כפות קמח תופח, וארבע כפות מיונז. כן, מיונז (-: סוחטים היטב את עלי התרד, ומוסיפים גם אותם לקערה. מוסיפים כף של בזיליקום טרי חתוך גס:



מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חצי כוס מים, ומערבבים:




משמנים תבנית אפיה, מפ…

מתכון לקינוחי גבינה-אוראו אישיים. קינוח שבועות הורס לעצלני מטבח :)

בפוסט הקודם הכנתי עוגת אוראו-גבינה עם בוטנים מסוכרים.
העוגה היא לאלו שאוהבים להשקיע.
מאותה תערובת של המלית הכנתי קינוחים אישיים בכוסות,
סוג של קיצור דרך לאלו שלא אוהבים לעבוד קשה מדי :)

המתכון מתאים מאד לשבועות, והוא קל להכנה.
הוא מרשים, וטעים.


קינוחי אוראו-גבינה אישיים

קינוח גבינה ולוטוס בכוסות אישיות. מתכון מהיר הכנה והורס במיוחד!

מתכון לקינוח לוטוס
החומרים ל-3 כוסות של 200 מ"ל *אפשר להכין בכוסות קטנות יותר



מצרכים:
12 עוגיות לוטוס מרוסקות גס
1 שמנת מתוקה 38%
1 כוס חלב (200 מ"ל)
1 חב' אינסטנט פודינג וניל
2 כפות גבינה 5%
ממרח לוטוס עם פירורי לוטוס בפנים-מוצר חדש ומטריף
(כף גדושה לתערובת הקרם, כף נוספת לזילוף בין השכבות)
שוקולד מריר מגורד לעיטור

אופן הכנה:
לקערת מיקסר שופכים אינסטנט פודינג וניל, חלב, שמנת, ומתחילים להקציף במהירות גבוהה. 
לערבב את הגבינה עם ממרח הלוטוס עד לאיחוד מלא.
כשהקרם מתייצב לקפל אותו לתערובת הגבינה-לוטוס.
להכניס לכמה דקות למקרר.

הרכבת המנה:
לוקחים שקית זילוף
(אני משתמשת בחד פעמית, הכי נוח ללכלך ולזרוק ישר לפח).
גוזרים בשקיות הזילוף פתח של 1 ס"מ.
מזלפים שכבה של קרם לתוך כוסות שקופות ויפות.
מעליה מפזרים שכבה של פירורי לוטוס,
ומעליה  מזלפים עוד שכבה של קרם.
מכניסים כף לוטוס למיקרו וממיסים למצב נוזלי.
(ברגע שנמס לעצור, להימנע מחימום יתר!)
מעל שכבת הקרם השנייה שופכים  מעט מנוזל הלוטוס,
ועליו מפזרים שוב עוגיות מגורדות.
מסיימים עם שכבת קרם נוספת.
מכניסים למקרר עטוף בניילון נצמד לכ-3 שעות.
לפני ההגשה מגרדים …

עוגת אוראו עם גבינה ובוטנים מסוכרים. יש דברים ששווה לחיות עבורם :)

מי שכבר טעם קינוחי אוראו, יודע שאין על השילוב של אוראו+גבינה.
שבועות הגיע, החלטתי להכין עוגת גבינה-אוראו, רק שהפעם הוספתי לה טוויסט נהדר: בוטנים מסוכרים.
אוי, שזה טעים!

אז מה יש בעוגה הכ"כ טעימה הזו?