דולפין ים הירושלמית היא מסעדה עם היסטוריה.
לא כל מסעדה מחזיקה 50 שנה, בטח ובטח לא בירושלים, ועוד יותר כשהיא מסעדה לא כשרה.
הרבה טלטלות עברו על דולפין ים.
המסעדה פתחה את שעריה לראשונה בשנת 1967, עם שחרור העיר, והייתה למסעדה הישראלית הראשונה שנפתחה בירושלים המזרחית, ברחוב סלאח א-דין.
עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, לדולפין ים לא הייתה ברירה: היא סגרה את שעריה במזרח העיר, ועברה לת"א עד לתחילת שנות האלפיים, אז חזרה לבירה, ומאז ועד היום מסעדת דולפין ים שוכנת במרכז העיר ירושלים.
50 שנה, יובל, או חצי מאה - דולפין ים שרדה כל טלטלה, כי הרי ככה זה בים, הטלטלות הן עניין שבשיגרה, ולומדים לחיות איתן.
בימים שהמילה "סלב'ס" עדיין לא הייתה שגורה בפי האנשים, והם היו סתם "מפורסמים" או "רמי דרג", ביקרו רבים וטובים מהם ב"דולפין ים", ונהנו ממטעמיה: אליזבת טיילור, פרנק סינטרה, הנרי קיסינג'ר, פט בון, הנשיאים יצחק נבון ושמעון פרס, רוה"מ יצחק רבין, הרמטכ"ל ושר הביטחון משה דיין, ועוד רבים אחרים.
לרגל היובל למסעדה, הושק גם יין "דולפין ים 2015 אורטל" (בשיתוף יקב אורטל מרמת הגולן), יין לבן יבש מענבי רוסאן-ויונייה, במהדורה של 1200 בקבוקים בלבד.
היה לי הכבוד והעונג לשבת עם אחד מבעלי המסעדה, מושיקו לוי, ולשתות איתו את היין המשובח.
מושיקו הוא אדם מרתק. אפשר לשבת ולהקשיב לו שעות.
סיפורים רבים יש למושיקו, על המסעדה, על ירושלים, על המשפחה ודור המייסדים, ועל בכלל.
וכן, גם על הים.
לפתיח הונחו על השולחן צלוחיות של סלטים טעימים וטריים, שמוגשים ללא עלות עם הזמנת מנה עיקרית.
סלט גזר פיקנטי, סלט סלק, סלט עגבניות, איקרה במיונז, טחינה, צזיקי, חציל עם טחינה, ואהבת חיי, כרובית מטוגנת :)
לסלטים התלווה "לחם הבית" שהזכיר לי שילוב בין פוקאצ'ה חמה לפרנה מרוקאית, וחוסל בשניות יחד עם הסלטים הטעימים.
אחת ממנות הדגל של המסעדה היא מנת ביסק סרטנים, שבהמשך גם יש מתכון נהדר שלו באדיבות שף המסעדה.
הביסק היה סמיך ומחמם לב, מאלו שאפשר להנות מהם כל פעם מחדש.
טעם דגי-סרטני מושלם עם עדינות שמנתית כיפית - תענוג.
ריזוטו הפטריות היה עשוי בקפידה, נעים בפה, ומתובל דומיננטי ועדין. אוקסימורון?
כך רבות מהמנות בדולפין ים. טעם המרכיב העיקרי מורגש היטב, אך מעודן כהלכה.
גם הביסק היה בדיוק כזה. דומיננטי מאד ועדין מאד. יופי של איזון.
גם הסקאלופ'ס היו נפלאים, וניכר שמה שבא מהים, הופך להיות מנה נהדרת בדולפין ים.
אפשר לסמוך על דולפין ים בענייני ים, זה בטוח.
סלט חסה ירוק עם גבינת פטה ושברי אגוזים, פשוט וטוב. מבחינתי, החשיבות הגדולה של סלט היא רעננות הירקות.
מספיק עלה אחד לא טרי והסלט הוא לא סלט. וכמו שכתבתי: פשוט, טרי, וטוב.
כבד אווז ברוטב פירות יער, בצד אחד, ובצד השני - ברוטב שמנת תאנים. מושלם, וכל מילה נוספת מיותרת.
ואיך אפשר לקנח בלי פלטת בשרים קטנה :)
קבבוני טלה הוגשו בצלחת אחת עם אנטריקוט.
דווקא הסטייק היה פחות מוצלח בעיניי, אולי כי הגיע לשולחן וול דאן, ואני בכלל מדיומית שכזו.
מנת הקינוח הייתה מפתיעה, גלידת וניל שהוגשה עם קונפיטורת עגבניות שרי, שערות חלבה וטחינה גולמית.
מעניין, טעים להפליא, ולמרות הרגע הראשון של "אהה?", בביס הראשון זה הפך ל"אהה!"
לסיכום:
מסעדת דולפין ים איננה מסעדת שף מפונפנת או מדוייקת, וגם אינה מתיימרת להיות.
היא מסעדה טובה, במבנה מקסים, עם היסטוריה מפוארת, ואוכל טוב, במיוחד זה שמגיע מהים.
חומרי הגלם טריים, והטעמים חזקים ועדינים בו זמנית, מה שמייצר חוויה טובה לסועדים.
היא מסעדה טובה, במבנה מקסים, עם היסטוריה מפוארת, ואוכל טוב, במיוחד זה שמגיע מהים.
חומרי הגלם טריים, והטעמים חזקים ועדינים בו זמנית, מה שמייצר חוויה טובה לסועדים.
דולפין ים
שמעון בן שטח 9, מרכז העיר, ירושלים
לא כשר
02-6232272
מתכון ביסק סרטנים של מסעדת דולפין ים
חומרים:
2 בצלים
2 גזרים
2 שומר
2 עגבניות גדולות
4 תפוחי אדמה לא מקולפים
1 יחידה סלרי עלים
250 גרם רסק עגבניות
חופן טימין
25 מ"ל פסטיס
פלפל ומלח לפי הטעם
2 ק"ג סרטנים כחולים חצויים
3 ליטר מים
250 גר' חמאה
5 שיני שום כתושות
3 כפות קמח
חצי ליטר שמנת מתוקה 42% שומן
6 יחידות שרימפס טרי מקולף
צרור עירית
אופן ההכנה:
בסיר א' מרתיחים את הירקות עם המים והתבלינים
אחרי הרתיחה מוסיפים את הרסק עגבניות הטימין, פסטיס, מלח ופלפל.
מוציאים את הבשר של הסרטנים מהסרטנים ומניחים בצד.
את גוף הסרטנים מניחים על מגש ומכניסים לגריל ב 220 מעלות עד שנחרך ומעט משחיר.
מוסיפים את הסרטנים החרוכים לסיר א' מרתיחים שוב ומסננים.
בסיר חדש ממיסים את החמאה עם שום ולאט מוסיפים את הקמח.
מוסיפים את הנוזל שסיננו תוך כדי ערבוב.
מוסיפים שמנת מתוקה לאט תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את בשר הסרטנים שהשארנו בצד עוד רתיחה קלה ומשאירים בסיר על אש קטנה עוד עשר דק ואז נותנים לביסק לנוח.
מוזגים לקערה מוסיפים יחידת שרימפס טרי מקולף ומקשטים בעירית.
בתאבון ולחיים!!!