דלג לתוכן הראשי

מרק כתום מושלם




אני אוהבת מאד מרקים.
כל שנה, אני מחכה לחורף, כדי שאוכל להתחיל להתפרע בגזרת המרקים.
בגשם האחרון ממש בא לי מרק כתום.
אצל רבים, מרק כתום נתפס כמרק מתקתק, בגלל השילוב של בטטה+שמנת מתוקה.
אני מכינה מרק כתום טעים טעים, עמוס בבטא קרוטן, שמכיל דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטות.

בטא-קרוטן הוא הידוע שבין הקרוטנואידים(פיגמנטים האחראים לצבעם הצהוב, הכתום והאדום של ירקות ופירות), והוא משמש גם כמקור העיקרי לוויטמין A. ויטמין A חיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
בקיצור, מרק עם כל הכתומים השווים, והוא גם מאד בריא :)
אז חבל על הדיבורים, קבלו ממני באהבה מתכון למרק כתום מעלף

מתכון למרק כתום
(דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטה)



מצרכים



3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ
5 שיני שום קלופות וקצוצות גס
5 גזרים מקולפים וחתוכים
שורש פטרוזיליה חתוך גס
1/2 כפית כורכום
3 בטטות בינוניות (כ-450 גרם)
יחידת דלעת(מקולפת) (כ-450 גרם)
9 כוסות מים (להוסיף לפי הצורך)
2 כוסות עדשים כתומות מושרות במים עשר דקות (450 גרם אחרי השריה וסינון)
ענף סלרי + העלים שלו (את הסלרי לחתוך לחתיכות באורך 1 ס"מ)
4 ענפי טימין
כף וחצי מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 יחידות פלפל אנגלי
מעט אגוז מוסקט מגורד
250 מ"ל קרם קוקוס

הכנה
בסיר מחממים את שמן הזית, ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד לצבע שקוף-זהוב (לשים לב לא לשרוף את הבצל).
מוסיפים את השום.
מערבבים מעט, ומוסיפים את הגזרים ושורש הפטרוזיליה.
בשלב הזה מוסיפים את הכורכום, מערבבים, ונותנים לו לעטוף את הירקות. פעולה זו גם "פותחת" את הכורכום.
אחרי כשלוש דקות של טיגון-ערבוב מוסיפים את הבטטה והדלעת. אם חסר שמן זית, מוסיפים כף נוספת. ממשיכים לערבב עוד 2 דקות.
מוסיפים את המים, ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את העדשים, הסלרי והתבלינים, ללא קרם הקוקוס, ומביאים שוב לרתיחה.
בשלב הזה מקפים את הקצף(מסירים אותו). הקיפוי מונע עכירות, אבל בקטניות זה פחות קריטי. אני בכל מקרה אוהבת להסיר את כל הקצף שנוצר, מרגיש לי יותר נעים ככה.
טועמים את המרק, מתקנים תיבול (מלח/פלפל), מעבירים לאש בינונית-קטנה, כך שהמרק יהיה על רתיחה עדינה קבועה.
כשהירקות רכים, מוציאים את עלי הסלרי ואת הפלפל האנגלי, וטוחנים אותם בבלנדר מוט.
אני כבר שנתיים עם בלנדר מוט של במיקס(BAMIX), והוא הכי טוב שיש(נחשב לבלנדר המוט הטוב בעולם!), ממליצה בחום! הוא לא מהזולים, אבל שווה כל שקל, ועושה הרבה מעבר לטחינת מרקים. אני טוחנת איתו תבלינים, הופכת סוכר לאבקת סוכר, טוחנת שקדים ואגוזים, מכינה ממרחים כמו פסטו וטפנד, רוטב עגבניות לג'חנון, ועוד מיליון דברים. הכל בשניות.
זה המרקם שאתם אמורים לקבל
אחרי טחינת המרק מוסיפים את חלב הקוקוס, וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד כמה דקות. טועמים ומתקנים תיבול.
כידוע, מרק כתום דורש קרוטונים.
אני לא אוהבת קוטונים תעשייתיים, ולכן מכינה אותם לבד בבית, מלחם שכבר פחות כיף לי לאכול.
מתכון מהיר לקרוטונים ביתיים
אני חותכת את פרוסות הלחם לקוביות, ושמה אותם בקערה.
מעל אני שופכת בנדיבות שמן זית, מפזרת אורגנו, טימין וזעתר יבש(אפשר לשחק עם מה שאוהבים) ומלח בהתאם לטעם הלחם. אני מעדיפה לא להגזים בתיבול, כי המרק עדין וגם הקרוטונים לא צריכים להשתלט.
מערבבים טוב את תכולת הקערה עד שהשמן והתבלינים עוטפים את הקרוטונים, ומניחים בשכבה אחת בתנור שחומם מראש ל-160, ואופים כ-12 דקות, עד שמזהיבים.

לשים לב, הקרוטונים יכולים להישרף בצ'יק, לא להוריד את העיניים מהתנור :)
זהו, מוזגים את המרק לצלחת, מפזרים קרוטונים ומעל מזלפים מעט קרם קוקוס.
לגרסה חלבית אפשר להחליף את חלב הקוקוס בשמנת מתוקה או בשמנת לבישול, שתיהן יעבדו טוב, תלוי במה שאתם רוצים.
אגב, גרסת ה"פרווה" הזו היא הכי טעימה בעיניי, כמות המרק הגדולה יחסית עם מעט קרם קוקוס נותנת מרקם מושלם, וחלב קוקוס משתלב נפלא עם המרק הזה.
בתיאבון.
וחורף חמים ונעים, עם הרבה מרקים טעימים.
מבחינתי, הכי טוב חורף כל השנה :)



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פשטידת התרד ההורסת שלי. לא רק לפופאי מגיע! (-:

תרד. אחד מהירוקים הבריאים. נו, בטח כולכם זוכרים את "פופאי" (-: קיבלתי להתנסות חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל". באופן כללי, אני מאד אוהבת את כל הירקות השטופים, הטריים, הקצוצים. תענוג אמיתי. סלטים, פשטידות, מטבלים- הכל מוכן בשניות, בזכותם (-: שקלתי מה לעשות איתם. מצד אחד, ממש בא לי שקשוקת תרד עם שמנת. מצד שני, אני אוהבת פשטידות, וגם פשטידת תרד נראתה לי פתרון זריז ונפלא לארוחת ערב קלילה של מוצ"ש. החלטתי להכין פשטידה, ובשבילכם, גם צילמתי אותה, שלב אחרי שלב, כי כשהכל מגיע היום טרי, שטוף ומוכן לאכילה, חצי מהעבודה המעייפת יורדת, וההכנה הופכת לכיף של ממש (-:



לוקחים חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל",
וחולטים אותם כחצי דקה במים רותחים.

מעבירים את העלים לקערה עם מים קרים.

שמים בקערה ארבע ביצים:

מוסיפים קופסא שמנת חמוצה 15%, ושתי שיני שום:


מוסיפים ארבע כפות קמח תופח, וארבע כפות מיונז. כן, מיונז (-: סוחטים היטב את עלי התרד, ומוסיפים גם אותם לקערה. מוסיפים כף של בזיליקום טרי חתוך גס:



מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חצי כוס מים, ומערבבים:




משמנים תבנית אפיה, מפ…

מתכון לקינוחי גבינה-אוראו אישיים. קינוח שבועות הורס לעצלני מטבח :)

בפוסט הקודם הכנתי עוגת אוראו-גבינה עם בוטנים מסוכרים.
העוגה היא לאלו שאוהבים להשקיע.
מאותה תערובת של המלית הכנתי קינוחים אישיים בכוסות,
סוג של קיצור דרך לאלו שלא אוהבים לעבוד קשה מדי :)

המתכון מתאים מאד לשבועות, והוא קל להכנה.
הוא מרשים, וטעים.


קינוחי אוראו-גבינה אישיים

קינוח גבינה ולוטוס בכוסות אישיות. מתכון מהיר הכנה והורס במיוחד!

מתכון לקינוח לוטוס
החומרים ל-3 כוסות של 200 מ"ל *אפשר להכין בכוסות קטנות יותר



מצרכים:
12 עוגיות לוטוס מרוסקות גס
1 שמנת מתוקה 38%
1 כוס חלב (200 מ"ל)
1 חב' אינסטנט פודינג וניל
2 כפות גבינה 5%
ממרח לוטוס עם פירורי לוטוס בפנים-מוצר חדש ומטריף
(כף גדושה לתערובת הקרם, כף נוספת לזילוף בין השכבות)
שוקולד מריר מגורד לעיטור

אופן הכנה:
לקערת מיקסר שופכים אינסטנט פודינג וניל, חלב, שמנת, ומתחילים להקציף במהירות גבוהה. 
לערבב את הגבינה עם ממרח הלוטוס עד לאיחוד מלא.
כשהקרם מתייצב לקפל אותו לתערובת הגבינה-לוטוס.
להכניס לכמה דקות למקרר.

הרכבת המנה:
לוקחים שקית זילוף
(אני משתמשת בחד פעמית, הכי נוח ללכלך ולזרוק ישר לפח).
גוזרים בשקיות הזילוף פתח של 1 ס"מ.
מזלפים שכבה של קרם לתוך כוסות שקופות ויפות.
מעליה מפזרים שכבה של פירורי לוטוס,
ומעליה  מזלפים עוד שכבה של קרם.
מכניסים כף לוטוס למיקרו וממיסים למצב נוזלי.
(ברגע שנמס לעצור, להימנע מחימום יתר!)
מעל שכבת הקרם השנייה שופכים  מעט מנוזל הלוטוס,
ועליו מפזרים שוב עוגיות מגורדות.
מסיימים עם שכבת קרם נוספת.
מכניסים למקרר עטוף בניילון נצמד לכ-3 שעות.
לפני ההגשה מגרדים …

עוגת אוראו עם גבינה ובוטנים מסוכרים. יש דברים ששווה לחיות עבורם :)

מי שכבר טעם קינוחי אוראו, יודע שאין על השילוב של אוראו+גבינה.
שבועות הגיע, החלטתי להכין עוגת גבינה-אוראו, רק שהפעם הוספתי לה טוויסט נהדר: בוטנים מסוכרים.
אוי, שזה טעים!

אז מה יש בעוגה הכ"כ טעימה הזו?