דילוג לתוכן הראשי

מרק כתום מושלם




אני אוהבת מאד מרקים.
כל שנה, אני מחכה לחורף, כדי שאוכל להתחיל להתפרע בגזרת המרקים.
בגשם האחרון ממש בא לי מרק כתום.
אצל רבים, מרק כתום נתפס כמרק מתקתק, בגלל השילוב של בטטה+שמנת מתוקה.
אני מכינה מרק כתום טעים טעים, עמוס בבטא קרוטן, שמכיל דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטות.

בטא-קרוטן הוא הידוע שבין הקרוטנואידים(פיגמנטים האחראים לצבעם הצהוב, הכתום והאדום של ירקות ופירות), והוא משמש גם כמקור העיקרי לוויטמין A. ויטמין A חיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
בקיצור, מרק עם כל הכתומים השווים, והוא גם מאד בריא :)
אז חבל על הדיבורים, קבלו ממני באהבה מתכון למרק כתום מעלף

מתכון למרק כתום
(דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטה)



מצרכים



3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ
5 שיני שום קלופות וקצוצות גס
5 גזרים מקולפים וחתוכים
שורש פטרוזיליה חתוך גס
1/2 כפית כורכום
3 בטטות בינוניות (כ-450 גרם)
יחידת דלעת(מקולפת) (כ-450 גרם)
9 כוסות מים (להוסיף לפי הצורך)
2 כוסות עדשים כתומות מושרות במים עשר דקות (450 גרם אחרי השריה וסינון)
ענף סלרי + העלים שלו (את הסלרי לחתוך לחתיכות באורך 1 ס"מ)
4 ענפי טימין
כף וחצי מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 יחידות פלפל אנגלי
מעט אגוז מוסקט מגורד
250 מ"ל קרם קוקוס

הכנה
בסיר מחממים את שמן הזית, ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד לצבע שקוף-זהוב (לשים לב לא לשרוף את הבצל).
מוסיפים את השום.
מערבבים מעט, ומוסיפים את הגזרים ושורש הפטרוזיליה.
בשלב הזה מוסיפים את הכורכום, מערבבים, ונותנים לו לעטוף את הירקות. פעולה זו גם "פותחת" את הכורכום.
אחרי כשלוש דקות של טיגון-ערבוב מוסיפים את הבטטה והדלעת. אם חסר שמן זית, מוסיפים כף נוספת. ממשיכים לערבב עוד 2 דקות.
מוסיפים את המים, ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את העדשים, הסלרי והתבלינים, ללא קרם הקוקוס, ומביאים שוב לרתיחה.
בשלב הזה מקפים את הקצף(מסירים אותו). הקיפוי מונע עכירות, אבל בקטניות זה פחות קריטי. אני בכל מקרה אוהבת להסיר את כל הקצף שנוצר, מרגיש לי יותר נעים ככה.
טועמים את המרק, מתקנים תיבול (מלח/פלפל), מעבירים לאש בינונית-קטנה, כך שהמרק יהיה על רתיחה עדינה קבועה.
כשהירקות רכים, מוציאים את עלי הסלרי ואת הפלפל האנגלי, וטוחנים אותם בבלנדר מוט.
אני כבר שנתיים עם בלנדר מוט של במיקס(BAMIX), והוא הכי טוב שיש(נחשב לבלנדר המוט הטוב בעולם!), ממליצה בחום! הוא לא מהזולים, אבל שווה כל שקל, ועושה הרבה מעבר לטחינת מרקים. אני טוחנת איתו תבלינים, הופכת סוכר לאבקת סוכר, טוחנת שקדים ואגוזים, מכינה ממרחים כמו פסטו וטפנד, רוטב עגבניות לג'חנון, ועוד מיליון דברים. הכל בשניות.
זה המרקם שאתם אמורים לקבל
אחרי טחינת המרק מוסיפים את חלב הקוקוס, וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד כמה דקות. טועמים ומתקנים תיבול.
כידוע, מרק כתום דורש קרוטונים.
אני לא אוהבת קוטונים תעשייתיים, ולכן מכינה אותם לבד בבית, מלחם שכבר פחות כיף לי לאכול.
מתכון מהיר לקרוטונים ביתיים
אני חותכת את פרוסות הלחם לקוביות, ושמה אותם בקערה.
מעל אני שופכת בנדיבות שמן זית, מפזרת אורגנו, טימין וזעתר יבש(אפשר לשחק עם מה שאוהבים) ומלח בהתאם לטעם הלחם. אני מעדיפה לא להגזים בתיבול, כי המרק עדין וגם הקרוטונים לא צריכים להשתלט.
מערבבים טוב את תכולת הקערה עד שהשמן והתבלינים עוטפים את הקרוטונים, ומניחים בשכבה אחת בתנור שחומם מראש ל-160, ואופים כ-12 דקות, עד שמזהיבים.

לשים לב, הקרוטונים יכולים להישרף בצ'יק, לא להוריד את העיניים מהתנור :)
זהו, מוזגים את המרק לצלחת, מפזרים קרוטונים ומעל מזלפים מעט קרם קוקוס.
לגרסה חלבית אפשר להחליף את חלב הקוקוס בשמנת מתוקה או בשמנת לבישול, שתיהן יעבדו טוב, תלוי במה שאתם רוצים.
אגב, גרסת ה"פרווה" הזו היא הכי טעימה בעיניי, כמות המרק הגדולה יחסית עם מעט קרם קוקוס נותנת מרקם מושלם, וחלב קוקוס משתלב נפלא עם המרק הזה.
בתיאבון.
וחורף חמים ונעים, עם הרבה מרקים טעימים.
מבחינתי, הכי טוב חורף כל השנה :)



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה: נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים, אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי. מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי , שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית. הפעם הלכתי על כרוב. אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה. מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים, אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פלפל ממולא צמחוני, עם אורז ותבלינים. מתכון קל לממולאים!

אני אוהבת ממולאים, ומכינה אותם בכל מיני צורות וצבעים. הפעם היה לי עוף בתנור, אז ויתרתי על הבשר הטחון בפלפלים, והכנתי פלפלים ובצלים ממולאים, סיר כיפי וטעים שמתאים לכל יום בשנה. שמרו לכם מתכון לפלפלים ממולאים צמחוניים, וגם בצלים ממולאים הכנסתי לסיר. בלי הרבה דיבורים, ישר לעבודה :)

בלינצ'ס ללא גלוטן, כן, כן :) הכי טעימים שיש!

לבלינצ'ס האלו תעשו "גזור ושמור". לא מעט עבדתי כדי להגיע בדיוק למרקם שאני רוצה.  כזה שיהיה דומה להפליא לבלינצ'סים ה"רגילים", אלו עם הקמח ה"רגיל", הלבן, שאני נענעת ממנו.  כשהתחלתי לאכול "ללא גלוטן", גיליתי שההרגשה שלי אחרת לגמרי. הבטן לא נפוחה, ההרגשה יותר טובה, אני פחות עייפה, ויותר חיונית. כן, כן, גלוטן זה נזק, קמח לבן זה רע, חיטה זה מזיק - אבל רק אחרי שמפסיקים לאכול את הגלוטן, מבינים עד כמה.  אני משתדלת לא לאכול גלוטן, ולהימנע מפסטות, לחמים, וחיות חיטה אחרות. לפעמים אני מתפתה, לפעמים גםן בא לי - אבל היום יש כ"כ הרבה תחליפים, שמי צריך גלוטן בכלל? אני מתה על בלינצ'סים. 

סלמון ברוטב תפוזים, סויה וסילאן. 5 דקות ולתנור.

  אחת הסיבות שבזכותן אני אוהבת מאד להכין דגים היא מהירות ההכנה.  דג לא צריך יותר מדי התעסקות. רוטב מוצלח, ובישול/טיגון/צליה קצרים במיוחד.  כשבא לי משהו מהיר וטעים, וחשוב לציין גם בריא מאד, אני מכינה דג.  בחורף, אני אוהבת לבשל עם תפוזים. הם נמצאים בשיאם, בהמוניהם, ובמחירים נפלאים שמאפשרים לחגוג איתם בלי סוף. הפעם סידרתי לכם מתכון של פחות מחצי שעה בסה"כ, כולל הכנה וצליה בתנור.  פילה סלמון. 

גליל תמרים ואגוזים - חטיף אנרגיה משגע ללא גלוטן

לפעמים בא לי משהו מתוק אחרי הארוחה. חטיף שכזה. קינוח.  מאז שהתחלתי לאכול "ללא גלוטן, ללא סוכר", אני משתדלת לא לאכול חטיפים מתועשים, אלא דברים בריאים יותר, טבעיים יותר, ולהעדיף סוכר שהוא סוכר פירות - ולא סוכר מעובד.  המתכון לגלילי התמרים הוא ללא גלוטן, ללא אפיה, מהיר הכנה, ומלא בדברים טובים ובריאים.  את חטיפי האנרגיה מהתמרים אני מכירה עוד מהימים שרכבתי בשטח עם האופניים. החבר'ה תמיד היו מביאים תמרים לרכיבה, ואחד מהם תמיד הגיע עם קופסה שבתוכה היו מטבעות תמרים עם המון דברים טובים בפנים. הם לגמרי חטיפי אנרגיה, וגם דלים בשומן רק שיש בעיה אחת - מאד קשה להפסיק לאכול מהם :)