אני אוהבת מאד מרקים.
כל שנה, אני מחכה לחורף, כדי שאוכל להתחיל להתפרע בגזרת המרקים.
בגשם האחרון ממש בא לי מרק כתום.
אצל רבים, מרק כתום נתפס כמרק מתקתק, בגלל השילוב של בטטה+שמנת מתוקה.
אני מכינה מרק כתום טעים טעים, עמוס בבטא קרוטן, שמכיל דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטות.
בטא-קרוטן הוא הידוע שבין הקרוטנואידים(פיגמנטים האחראים לצבעם הצהוב, הכתום והאדום של ירקות ופירות), והוא משמש גם כמקור העיקרי לוויטמין A. ויטמין A חיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
בקיצור, מרק עם כל הכתומים השווים, והוא גם מאד בריא :)
אז חבל על הדיבורים, קבלו ממני באהבה מתכון למרק כתום מעלף
מתכון למרק כתום
(דלעת, עדשים כתומות, גזר ובטטה)
מצרכים
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ
5 שיני שום קלופות וקצוצות גס
5 גזרים מקולפים וחתוכים
שורש פטרוזיליה חתוך גס
1/2 כפית כורכום
3 בטטות בינוניות (כ-450 גרם)
יחידת דלעת(מקולפת) (כ-450 גרם)
9 כוסות מים (להוסיף לפי הצורך)
2 כוסות עדשים כתומות מושרות במים עשר דקות (450 גרם אחרי השריה וסינון)
ענף סלרי + העלים שלו (את הסלרי לחתוך לחתיכות באורך 1 ס"מ)
4 ענפי טימין
כף וחצי מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 יחידות פלפל אנגלי
מעט אגוז מוסקט מגורד
250 מ"ל קרם קוקוס
הכנה
בסיר מחממים את שמן הזית, ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד לצבע שקוף-זהוב (לשים לב לא לשרוף את הבצל).
מוסיפים את השום.
מערבבים מעט, ומוסיפים את הגזרים ושורש הפטרוזיליה.
בשלב הזה מוסיפים את הכורכום, מערבבים, ונותנים לו לעטוף את הירקות. פעולה זו גם "פותחת" את הכורכום.
אחרי כשלוש דקות של טיגון-ערבוב מוסיפים את הבטטה והדלעת. אם חסר שמן זית, מוסיפים כף נוספת. ממשיכים לערבב עוד 2 דקות.
מוסיפים את המים, ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את העדשים, הסלרי והתבלינים, ללא קרם הקוקוס, ומביאים שוב לרתיחה.
בשלב הזה מקפים את הקצף(מסירים אותו). הקיפוי מונע עכירות, אבל בקטניות זה פחות קריטי. אני בכל מקרה אוהבת להסיר את כל הקצף שנוצר, מרגיש לי יותר נעים ככה.
טועמים את המרק, מתקנים תיבול (מלח/פלפל), מעבירים לאש בינונית-קטנה, כך שהמרק יהיה על רתיחה עדינה קבועה.
כשהירקות רכים, מוציאים את עלי הסלרי ואת הפלפל האנגלי, וטוחנים אותם בבלנדר מוט.
זה המרקם שאתם אמורים לקבל
אני לא אוהבת קוטונים תעשייתיים, ולכן מכינה אותם לבד בבית, מלחם שכבר פחות כיף לי לאכול.
מתכון מהיר לקרוטונים ביתיים
אני חותכת את פרוסות הלחם לקוביות, ושמה אותם בקערה.
מעל אני שופכת בנדיבות שמן זית, מפזרת אורגנו, טימין וזעתר יבש(אפשר לשחק עם מה שאוהבים) ומלח בהתאם לטעם הלחם. אני מעדיפה לא להגזים בתיבול, כי המרק עדין וגם הקרוטונים לא צריכים להשתלט.
מערבבים טוב את תכולת הקערה עד שהשמן והתבלינים עוטפים את הקרוטונים, ומניחים בשכבה אחת בתנור שחומם מראש ל-160, ואופים כ-12 דקות, עד שמזהיבים.
לשים לב, הקרוטונים יכולים להישרף בצ'יק, לא להוריד את העיניים מהתנור :)
זהו, מוזגים את המרק לצלחת, מפזרים קרוטונים ומעל מזלפים מעט קרם קוקוס.
לגרסה חלבית אפשר להחליף את חלב הקוקוס בשמנת מתוקה או בשמנת לבישול, שתיהן יעבדו טוב, תלוי במה שאתם רוצים.
אגב, גרסת ה"פרווה" הזו היא הכי טעימה בעיניי, כמות המרק הגדולה יחסית עם מעט קרם קוקוס נותנת מרקם מושלם, וחלב קוקוס משתלב נפלא עם המרק הזה.
בתיאבון.
וחורף חמים ונעים, עם הרבה מרקים טעימים.
מבחינתי, הכי טוב חורף כל השנה :)
תגובות
הוסף רשומת תגובה