דלג לתוכן הראשי

קדירת בשר, חומוס וירקות שורש בטאג'ין




בימי החורף אני אוהבת להכין קדירות בשר, בכל פעם אני מגוונת את המרכיבים, את התבלינים, ואת התוספות, לפי מה שיש לי בבית מול העיניים, ולפי מה שבא לי להכניס באותו רגע.
קדירת בשר עם ירקות שורש היא טעימה תמיד, והגיוונים אין סופיים, ומה יותר טוב מקדירת בשר חורפית טעימה ומחממת לב בימי החורף הקרים?

הרעיון, תמיד אותו רעיון.
צריבת הבשר, הוספת הירקות והתבלינים, וזה הכל.
מהנקודה הזו נשאר רק לתת לקדירה 3 שעות בישול, ומתקבל תבשיל בשר ריחני וטעים.
הפעם השתמשתי בטאג'ין.
קצת על טאג'ין:
טאג'ין (בערבית طاجين, מילולית "סיר חרס") הוא מאכל צפון אפריקאי היסטורי הנקרא על שם כלי החרס בו הוא מבושל.
טאג'ין מסורתי מבושל על גבי גחלים. תבשיל הטאג'ין דומה לנזיד.
סיר הטאג'ין המסורתי עשוי חרס, לעיתים צבוע או מזוגג. הסיר עשוי שני חלקים: בסיס שטוח עגול עם דפנות נמוכות, ומכסה חרוטי או כיפתי המונח על הבסיס בזמן הבישול.
אז מה בעצם ההבדל בין בישול בסיר, לבין בישול בטאג'ין?
המכסה!

מכסה הטאג'ין בצורת החרוט מתוכנן כך שיחזיר את התעבות האדים אל התחתית.
בישול מסורתי של טאג'ין נעשה על גבי פחמי עץ לוהטים, תוך השארת מרווח בין הפחמים לטאג'ין כדי למנוע התחממות מהירה מידי. לצורכי טאג'ין משתמשים בלבני פחם גדולות כיוון שהן נותרות חמות במשך שעות, בעוד פיסות פחם קטנות יותר נשמרות עבור שיפודים וסוגי בשר אחרים לצלייה על מנגל.
יש המכינים טאג'ין בתנור או על כיריים (של גז או חשמל) בחום נמוך מאוד ההכרחי לבישול האיטי.
כיום קיימים סירי טאג'ין עם תחתית יצקת עבה שניתן לבשל בהם על גבי כיריים בחום גבוה. תחתית זו מאפשרת השחמה של הבשר והירקות לפני הבישול.
כזה בדיוק הוא הטאג'ין מתוצרת ארקוסטיל, שבו בישלתי.
עזבו רגע את היופי הבלתי הגיוני שלו, שמאפשר הגשת קדירה לשולחן בכלי שעושה המון רושם, מעבר לזה, הוא גם גדול מספיק ומאפשר הכנת קדירה משפחתית גדולה.
הטאג'ין של ARCOSTEEL עשוי משילוב ייחודי של פורצלן עמיד וחסין אש וטרה קוטה, ומאפשר העברת חום באופן אחיד וגם עמיד בפני טמפרטורות חום קיצוניות, שזו תכונה חשובה, אם רוצים להשתמש גם בכיריים וגם בתנור.
ניתן לשימוש בכיריים (גז וחשמל) ובתנור (עד 220 מעלות).
הטאג'ין קל לניקוי וניתן לשטיפה במדיח כלים, שזה יתרון עצום מבחינתי, כי תמיד יש סיכוי שברחיצה ידנית המכסה החרוטי יחליק לי היישר לכיור וישבר, כי כזו אני, קלאמזית :)

טוב, הגיע הזמן למתכון.
הרי לשם כך אנחנו פה, לא?
והכנתי לכם גם סרטון עם שלבי ההכנה, שיהיה לכם קל!
בואו לבשל איתי :)

קדירת בשר, חומוס וירקות שורש בטאג'ין 




מה צריך לקנות:


1.200 ק"ג קוביות בשר כתף (מס. 5)
3 בטטות
3 גזרים
בצל סגול חתוך לשמיניות
כוס וחצי חומוס גרגירים שהושרה 5 שעות במים
חצי פלפל ירוק חריף
4 שיני שום פרוסות
כף כוסברה קצוצה גס (מי שלא אוהב יכול להחליף בפטרוזיליה)
חצי כוס צימוקים אוזבקיים(אפשר גם רגילים אם אין)
4 כפות שמן
300 מ"ל ציר בשר או מים(כוס גדולה)

תבלינים:
כף סוכר
חצי כפית כמון
חצי כפית כורכום
כפית פפריקה מרוקאית בשמן
1/2 כפית גרגירי חרדל (כתושים מעט בעלי ומכתש)
3/4 כפית זרעי כמון (כתושים מעט בעלי ומכתש)
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
כף מלח (מוסיפים לפי הטעם)
אגוז מוסקט מגורד
2 יח' פלפל אנגלי
טימין טרי

איך מכינים?

אני אתחיל עם הסרטון, שיהיה לכם קל :)



מניחים את הטאג'ין על הגז, ומחממים את השמן.
מכניסים מחצית מקוביות הבשר, בשכבה אחת, לסגירה וצריבה קלה. 
מוציאים לקערה.
חוזרים על הפעולה עם החצי השני, מניחים את הבשר בצד.
מכניסים למחבת את הסוכר, הבצל, הפלפל הירוק והשום, ומערבבים.
אחרי כשתי דקות מוסיפים את הגזר והבטטה, מערבבים, ומוסיפים את התבלינים. 
מערבבים כשלוש דקות נוספות, עד שהירקות מעט צרובים.
מוסיפים את גרגירי החומוס, הצימוקים האוזבקיים(אם אין, אפשר להשתמש בצימוקים כהים רגילים), והכוסברה(ושוב, אם לא אוהבים כוסברה, אפשר לשים גם פטרוזיליה).

מוסיפים את הנוזלים, ומניחים את הבשר מעל. אפשר להוסיף גם את נוזלי הבשר.
טועמים! מי הבישול צריכים להיות מלוחים. מתקנים תבלינים אם צריך, לפי טעמכם האישי כמובן.
סוגרים את הטאג'ין, מבשלים חצי שעה על אש נמוכה.
בינתיים, מחממים תנור ל-170 מעלות.
מכניסים את הטאג'ין לשעתיים וחצי נוספות בתנור.
מגישים עם אורז או קוסקוס. 
בתיאבון!



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פשטידת התרד ההורסת שלי. לא רק לפופאי מגיע! (-:

תרד. אחד מהירוקים הבריאים. נו, בטח כולכם זוכרים את "פופאי" (-: קיבלתי להתנסות חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל". באופן כללי, אני מאד אוהבת את כל הירקות השטופים, הטריים, הקצוצים. תענוג אמיתי. סלטים, פשטידות, מטבלים- הכל מוכן בשניות, בזכותם (-: שקלתי מה לעשות איתם. מצד אחד, ממש בא לי שקשוקת תרד עם שמנת. מצד שני, אני אוהבת פשטידות, וגם פשטידת תרד נראתה לי פתרון זריז ונפלא לארוחת ערב קלילה של מוצ"ש. החלטתי להכין פשטידה, ובשבילכם, גם צילמתי אותה, שלב אחרי שלב, כי כשהכל מגיע היום טרי, שטוף ומוכן לאכילה, חצי מהעבודה המעייפת יורדת, וההכנה הופכת לכיף של ממש (-:



לוקחים חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל",
וחולטים אותם כחצי דקה במים רותחים.

מעבירים את העלים לקערה עם מים קרים.

שמים בקערה ארבע ביצים:

מוסיפים קופסא שמנת חמוצה 15%, ושתי שיני שום:


מוסיפים ארבע כפות קמח תופח, וארבע כפות מיונז. כן, מיונז (-: סוחטים היטב את עלי התרד, ומוסיפים גם אותם לקערה. מוסיפים כף של בזיליקום טרי חתוך גס:



מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חצי כוס מים, ומערבבים:




משמנים תבנית אפיה, מפ…

מתכון לקינוחי גבינה-אוראו אישיים. קינוח שבועות הורס לעצלני מטבח :)

בפוסט הקודם הכנתי עוגת אוראו-גבינה עם בוטנים מסוכרים.
העוגה היא לאלו שאוהבים להשקיע.
מאותה תערובת של המלית הכנתי קינוחים אישיים בכוסות,
סוג של קיצור דרך לאלו שלא אוהבים לעבוד קשה מדי :)

המתכון מתאים מאד לשבועות, והוא קל להכנה.
הוא מרשים, וטעים.


קינוחי אוראו-גבינה אישיים

קינוח גבינה ולוטוס בכוסות אישיות. מתכון מהיר הכנה והורס במיוחד!

מתכון לקינוח לוטוס
החומרים ל-3 כוסות של 200 מ"ל *אפשר להכין בכוסות קטנות יותר



מצרכים:
12 עוגיות לוטוס מרוסקות גס
1 שמנת מתוקה 38%
1 כוס חלב (200 מ"ל)
1 חב' אינסטנט פודינג וניל
2 כפות גבינה 5%
ממרח לוטוס עם פירורי לוטוס בפנים-מוצר חדש ומטריף
(כף גדושה לתערובת הקרם, כף נוספת לזילוף בין השכבות)
שוקולד מריר מגורד לעיטור

אופן הכנה:
לקערת מיקסר שופכים אינסטנט פודינג וניל, חלב, שמנת, ומתחילים להקציף במהירות גבוהה. 
לערבב את הגבינה עם ממרח הלוטוס עד לאיחוד מלא.
כשהקרם מתייצב לקפל אותו לתערובת הגבינה-לוטוס.
להכניס לכמה דקות למקרר.

הרכבת המנה:
לוקחים שקית זילוף
(אני משתמשת בחד פעמית, הכי נוח ללכלך ולזרוק ישר לפח).
גוזרים בשקיות הזילוף פתח של 1 ס"מ.
מזלפים שכבה של קרם לתוך כוסות שקופות ויפות.
מעליה מפזרים שכבה של פירורי לוטוס,
ומעליה  מזלפים עוד שכבה של קרם.
מכניסים כף לוטוס למיקרו וממיסים למצב נוזלי.
(ברגע שנמס לעצור, להימנע מחימום יתר!)
מעל שכבת הקרם השנייה שופכים  מעט מנוזל הלוטוס,
ועליו מפזרים שוב עוגיות מגורדות.
מסיימים עם שכבת קרם נוספת.
מכניסים למקרר עטוף בניילון נצמד לכ-3 שעות.
לפני ההגשה מגרדים …

עוגת אוראו עם גבינה ובוטנים מסוכרים. יש דברים ששווה לחיות עבורם :)

מי שכבר טעם קינוחי אוראו, יודע שאין על השילוב של אוראו+גבינה.
שבועות הגיע, החלטתי להכין עוגת גבינה-אוראו, רק שהפעם הוספתי לה טוויסט נהדר: בוטנים מסוכרים.
אוי, שזה טעים!

אז מה יש בעוגה הכ"כ טעימה הזו?