דלג לתוכן הראשי

דולפין ים. מסעדה עם היסטוריה מפוארת של אוכל מהים, ומתכון לביסק הסרטנים המפורסם.




















דולפין ים הירושלמית היא מסעדה עם היסטוריה.
לא כל מסעדה מחזיקה 50 שנה, בטח ובטח לא בירושלים, ועוד יותר כשהיא מסעדה לא כשרה.
הרבה טלטלות עברו על דולפין ים.
המסעדה פתחה את שעריה לראשונה בשנת 1967, עם שחרור העיר, והייתה למסעדה הישראלית הראשונה שנפתחה בירושלים המזרחית, ברחוב סלאח א-דין.
עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, לדולפין ים לא הייתה ברירה: היא סגרה את שעריה במזרח העיר, ועברה לת"א עד לתחילת שנות האלפיים, אז חזרה לבירה, ומאז ועד היום מסעדת דולפין ים שוכנת במרכז העיר ירושלים.
50 שנה, יובל, או חצי מאה - דולפין ים שרדה כל טלטלה, כי הרי ככה זה בים, הטלטלות הן עניין שבשיגרה, ולומדים לחיות איתן.

בימים שהמילה "סלב'ס" עדיין לא הייתה שגורה בפי האנשים, והם היו סתם "מפורסמים" או "רמי דרג", ביקרו רבים וטובים מהם ב"דולפין ים", ונהנו ממטעמיה: אליזבת טיילור, פרנק סינטרה, הנרי קיסינג'ר, פט בון, הנשיאים יצחק נבון ושמעון פרס, רוה"מ יצחק רבין, הרמטכ"ל ושר הביטחון משה דיין, ועוד רבים אחרים.

לרגל היובל למסעדה, הושק גם יין "דולפין ים 2015 אורטל" (בשיתוף יקב אורטל מרמת הגולן), יין לבן יבש מענבי רוסאן-ויונייה, במהדורה של 1200 בקבוקים בלבד.


היה לי הכבוד והעונג לשבת עם אחד מבעלי המסעדה, מושיקו לוי, ולשתות איתו את היין המשובח.
מושיקו הוא אדם מרתק. אפשר לשבת ולהקשיב לו שעות.
סיפורים רבים יש למושיקו, על המסעדה, על ירושלים, על המשפחה ודור המייסדים, ועל בכלל.
וכן, גם על הים.


לפתיח הונחו על השולחן צלוחיות של סלטים טעימים וטריים, שמוגשים ללא עלות עם הזמנת מנה עיקרית.
סלט גזר פיקנטי, סלט סלק, סלט עגבניות, איקרה במיונז, טחינה, צזיקי, חציל עם טחינה, ואהבת חיי, כרובית מטוגנת :)


לסלטים התלווה "לחם הבית" שהזכיר לי שילוב בין פוקאצ'ה חמה לפרנה מרוקאית, וחוסל בשניות יחד עם הסלטים הטעימים.


אחת ממנות הדגל של המסעדה היא מנת ביסק סרטנים, שבהמשך גם יש מתכון נהדר שלו באדיבות שף המסעדה.
הביסק היה סמיך ומחמם לב, מאלו שאפשר להנות מהם כל פעם מחדש.
טעם דגי-סרטני מושלם עם עדינות שמנתית כיפית - תענוג.


ריזוטו הפטריות היה עשוי בקפידה, נעים בפה, ומתובל דומיננטי ועדין. אוקסימורון?
כך רבות מהמנות בדולפין ים. טעם המרכיב העיקרי מורגש היטב, אך מעודן כהלכה.
גם הביסק היה בדיוק כזה. דומיננטי מאד ועדין מאד. יופי של איזון.


גם הסקאלופ'ס היו נפלאים, וניכר שמה שבא מהים, הופך להיות מנה נהדרת בדולפין ים.
אפשר לסמוך על דולפין ים בענייני ים, זה בטוח.


סלט חסה ירוק עם גבינת פטה ושברי אגוזים, פשוט וטוב. מבחינתי, החשיבות הגדולה של סלט היא רעננות הירקות.
מספיק עלה אחד לא טרי והסלט הוא לא סלט. וכמו שכתבתי: פשוט, טרי, וטוב.


כבד אווז ברוטב פירות יער, בצד אחד, ובצד השני - ברוטב שמנת תאנים. מושלם, וכל מילה נוספת מיותרת.


ואיך אפשר לקנח בלי פלטת בשרים קטנה :)
קבבוני טלה הוגשו בצלחת אחת עם אנטריקוט.
דווקא הסטייק היה פחות מוצלח בעיניי, אולי כי הגיע לשולחן וול דאן, ואני בכלל מדיומית שכזו.


מנת הקינוח הייתה מפתיעה, גלידת וניל שהוגשה עם קונפיטורת עגבניות שרי, שערות חלבה וטחינה גולמית.
מעניין, טעים להפליא, ולמרות הרגע הראשון של "אהה?", בביס הראשון זה הפך ל"אהה!"


לסיכום:
מסעדת דולפין ים איננה מסעדת שף מפונפנת או מדוייקת, וגם אינה מתיימרת להיות.
היא מסעדה טובה, במבנה מקסים, עם היסטוריה מפוארת, ואוכל טוב, במיוחד זה שמגיע מהים.
חומרי הגלם טריים, והטעמים חזקים ועדינים בו זמנית, מה שמייצר חוויה טובה לסועדים.


דולפין ים 
שמעון בן שטח 9, מרכז העיר, ירושלים
לא כשר
02-6232272







מתכון ביסק סרטנים של מסעדת דולפין ים



חומרים:
2 בצלים
2 גזרים
2 שומר
2 עגבניות גדולות
4 תפוחי אדמה לא מקולפים
1 יחידה סלרי עלים
250 גרם רסק עגבניות 
חופן טימין
25 מ"ל פסטיס
פלפל ומלח לפי הטעם
2 ק"ג סרטנים כחולים חצויים
3 ליטר מים
250 גר' חמאה
5 שיני שום כתושות 
3 כפות קמח
חצי ליטר שמנת מתוקה 42% שומן
6 יחידות שרימפס טרי מקולף
צרור עירית
אופן ההכנה:
בסיר א' מרתיחים את הירקות עם המים והתבלינים
אחרי הרתיחה מוסיפים את הרסק עגבניות הטימין, פסטיס, מלח ופלפל.
מוציאים את הבשר של הסרטנים מהסרטנים ומניחים בצד.
את גוף הסרטנים מניחים על מגש ומכניסים לגריל ב 220 מעלות עד שנחרך ומעט משחיר.
מוסיפים את הסרטנים החרוכים לסיר א' מרתיחים שוב ומסננים.
בסיר חדש ממיסים את החמאה עם שום ולאט מוסיפים את הקמח.
מוסיפים את הנוזל שסיננו תוך כדי ערבוב.
מוסיפים שמנת מתוקה לאט תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את בשר הסרטנים שהשארנו בצד עוד רתיחה קלה ומשאירים בסיר על אש קטנה עוד עשר דק ואז נותנים לביסק לנוח.
מוזגים לקערה מוסיפים יחידת  שרימפס טרי מקולף ומקשטים בעירית. 
בתאבון ולחיים!!!


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה:
נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים,
אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי.
מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי,
שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית.
הפעם הלכתי על כרוב.
אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה.
מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים,
אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פשטידת התרד ההורסת שלי. לא רק לפופאי מגיע! (-:

תרד. אחד מהירוקים הבריאים. נו, בטח כולכם זוכרים את "פופאי" (-: קיבלתי להתנסות חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל". באופן כללי, אני מאד אוהבת את כל הירקות השטופים, הטריים, הקצוצים. תענוג אמיתי. סלטים, פשטידות, מטבלים- הכל מוכן בשניות, בזכותם (-: שקלתי מה לעשות איתם. מצד אחד, ממש בא לי שקשוקת תרד עם שמנת. מצד שני, אני אוהבת פשטידות, וגם פשטידת תרד נראתה לי פתרון זריז ונפלא לארוחת ערב קלילה של מוצ"ש. החלטתי להכין פשטידה, ובשבילכם, גם צילמתי אותה, שלב אחרי שלב, כי כשהכל מגיע היום טרי, שטוף ומוכן לאכילה, חצי מהעבודה המעייפת יורדת, וההכנה הופכת לכיף של ממש (-:



לוקחים חב' עלי תרד טריים ושטופים של "שופרסל",
וחולטים אותם כחצי דקה במים רותחים.

מעבירים את העלים לקערה עם מים קרים.

שמים בקערה ארבע ביצים:

מוסיפים קופסא שמנת חמוצה 15%, ושתי שיני שום:


מוסיפים ארבע כפות קמח תופח, וארבע כפות מיונז. כן, מיונז (-: סוחטים היטב את עלי התרד, ומוסיפים גם אותם לקערה. מוסיפים כף של בזיליקום טרי חתוך גס:



מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חצי כוס מים, ומערבבים:




משמנים תבנית אפיה, מפ…

מתכון לקינוחי גבינה-אוראו אישיים. קינוח שבועות הורס לעצלני מטבח :)

בפוסט הקודם הכנתי עוגת אוראו-גבינה עם בוטנים מסוכרים.
העוגה היא לאלו שאוהבים להשקיע.
מאותה תערובת של המלית הכנתי קינוחים אישיים בכוסות,
סוג של קיצור דרך לאלו שלא אוהבים לעבוד קשה מדי :)

המתכון מתאים מאד לשבועות, והוא קל להכנה.
הוא מרשים, וטעים.


קינוחי אוראו-גבינה אישיים

קינוח גבינה ולוטוס בכוסות אישיות. מתכון מהיר הכנה והורס במיוחד!

מתכון לקינוח לוטוס
החומרים ל-3 כוסות של 200 מ"ל *אפשר להכין בכוסות קטנות יותר



מצרכים:
12 עוגיות לוטוס מרוסקות גס
1 שמנת מתוקה 38%
1 כוס חלב (200 מ"ל)
1 חב' אינסטנט פודינג וניל
2 כפות גבינה 5%
ממרח לוטוס עם פירורי לוטוס בפנים-מוצר חדש ומטריף
(כף גדושה לתערובת הקרם, כף נוספת לזילוף בין השכבות)
שוקולד מריר מגורד לעיטור

אופן הכנה:
לקערת מיקסר שופכים אינסטנט פודינג וניל, חלב, שמנת, ומתחילים להקציף במהירות גבוהה. 
לערבב את הגבינה עם ממרח הלוטוס עד לאיחוד מלא.
כשהקרם מתייצב לקפל אותו לתערובת הגבינה-לוטוס.
להכניס לכמה דקות למקרר.

הרכבת המנה:
לוקחים שקית זילוף
(אני משתמשת בחד פעמית, הכי נוח ללכלך ולזרוק ישר לפח).
גוזרים בשקיות הזילוף פתח של 1 ס"מ.
מזלפים שכבה של קרם לתוך כוסות שקופות ויפות.
מעליה מפזרים שכבה של פירורי לוטוס,
ומעליה  מזלפים עוד שכבה של קרם.
מכניסים כף לוטוס למיקרו וממיסים למצב נוזלי.
(ברגע שנמס לעצור, להימנע מחימום יתר!)
מעל שכבת הקרם השנייה שופכים  מעט מנוזל הלוטוס,
ועליו מפזרים שוב עוגיות מגורדות.
מסיימים עם שכבת קרם נוספת.
מכניסים למקרר עטוף בניילון נצמד לכ-3 שעות.
לפני ההגשה מגרדים …

עוגת אוראו עם גבינה ובוטנים מסוכרים. יש דברים ששווה לחיות עבורם :)

מי שכבר טעם קינוחי אוראו, יודע שאין על השילוב של אוראו+גבינה.
שבועות הגיע, החלטתי להכין עוגת גבינה-אוראו, רק שהפעם הוספתי לה טוויסט נהדר: בוטנים מסוכרים.
אוי, שזה טעים!

אז מה יש בעוגה הכ"כ טעימה הזו?