דילוג לתוכן הראשי

דולפין ים. מסעדה עם היסטוריה מפוארת של אוכל מהים, ומתכון לביסק הסרטנים המפורסם.




















דולפין ים הירושלמית היא מסעדה עם היסטוריה.
לא כל מסעדה מחזיקה 50 שנה, בטח ובטח לא בירושלים, ועוד יותר כשהיא מסעדה לא כשרה.
הרבה טלטלות עברו על דולפין ים.
המסעדה פתחה את שעריה לראשונה בשנת 1967, עם שחרור העיר, והייתה למסעדה הישראלית הראשונה שנפתחה בירושלים המזרחית, ברחוב סלאח א-דין.
עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, לדולפין ים לא הייתה ברירה: היא סגרה את שעריה במזרח העיר, ועברה לת"א עד לתחילת שנות האלפיים, אז חזרה לבירה, ומאז ועד היום מסעדת דולפין ים שוכנת במרכז העיר ירושלים.
50 שנה, יובל, או חצי מאה - דולפין ים שרדה כל טלטלה, כי הרי ככה זה בים, הטלטלות הן עניין שבשיגרה, ולומדים לחיות איתן.

בימים שהמילה "סלב'ס" עדיין לא הייתה שגורה בפי האנשים, והם היו סתם "מפורסמים" או "רמי דרג", ביקרו רבים וטובים מהם ב"דולפין ים", ונהנו ממטעמיה: אליזבת טיילור, פרנק סינטרה, הנרי קיסינג'ר, פט בון, הנשיאים יצחק נבון ושמעון פרס, רוה"מ יצחק רבין, הרמטכ"ל ושר הביטחון משה דיין, ועוד רבים אחרים.

לרגל היובל למסעדה, הושק גם יין "דולפין ים 2015 אורטל" (בשיתוף יקב אורטל מרמת הגולן), יין לבן יבש מענבי רוסאן-ויונייה, במהדורה של 1200 בקבוקים בלבד.


היה לי הכבוד והעונג לשבת עם אחד מבעלי המסעדה, מושיקו לוי, ולשתות איתו את היין המשובח.
מושיקו הוא אדם מרתק. אפשר לשבת ולהקשיב לו שעות.
סיפורים רבים יש למושיקו, על המסעדה, על ירושלים, על המשפחה ודור המייסדים, ועל בכלל.
וכן, גם על הים.


לפתיח הונחו על השולחן צלוחיות של סלטים טעימים וטריים, שמוגשים ללא עלות עם הזמנת מנה עיקרית.
סלט גזר פיקנטי, סלט סלק, סלט עגבניות, איקרה במיונז, טחינה, צזיקי, חציל עם טחינה, ואהבת חיי, כרובית מטוגנת :)


לסלטים התלווה "לחם הבית" שהזכיר לי שילוב בין פוקאצ'ה חמה לפרנה מרוקאית, וחוסל בשניות יחד עם הסלטים הטעימים.


אחת ממנות הדגל של המסעדה היא מנת ביסק סרטנים, שבהמשך גם יש מתכון נהדר שלו באדיבות שף המסעדה.
הביסק היה סמיך ומחמם לב, מאלו שאפשר להנות מהם כל פעם מחדש.
טעם דגי-סרטני מושלם עם עדינות שמנתית כיפית - תענוג.


ריזוטו הפטריות היה עשוי בקפידה, נעים בפה, ומתובל דומיננטי ועדין. אוקסימורון?
כך רבות מהמנות בדולפין ים. טעם המרכיב העיקרי מורגש היטב, אך מעודן כהלכה.
גם הביסק היה בדיוק כזה. דומיננטי מאד ועדין מאד. יופי של איזון.


גם הסקאלופ'ס היו נפלאים, וניכר שמה שבא מהים, הופך להיות מנה נהדרת בדולפין ים.
אפשר לסמוך על דולפין ים בענייני ים, זה בטוח.


סלט חסה ירוק עם גבינת פטה ושברי אגוזים, פשוט וטוב. מבחינתי, החשיבות הגדולה של סלט היא רעננות הירקות.
מספיק עלה אחד לא טרי והסלט הוא לא סלט. וכמו שכתבתי: פשוט, טרי, וטוב.


כבד אווז ברוטב פירות יער, בצד אחד, ובצד השני - ברוטב שמנת תאנים. מושלם, וכל מילה נוספת מיותרת.


ואיך אפשר לקנח בלי פלטת בשרים קטנה :)
קבבוני טלה הוגשו בצלחת אחת עם אנטריקוט.
דווקא הסטייק היה פחות מוצלח בעיניי, אולי כי הגיע לשולחן וול דאן, ואני בכלל מדיומית שכזו.


מנת הקינוח הייתה מפתיעה, גלידת וניל שהוגשה עם קונפיטורת עגבניות שרי, שערות חלבה וטחינה גולמית.
מעניין, טעים להפליא, ולמרות הרגע הראשון של "אהה?", בביס הראשון זה הפך ל"אהה!"


לסיכום:
מסעדת דולפין ים איננה מסעדת שף מפונפנת או מדוייקת, וגם אינה מתיימרת להיות.
היא מסעדה טובה, במבנה מקסים, עם היסטוריה מפוארת, ואוכל טוב, במיוחד זה שמגיע מהים.
חומרי הגלם טריים, והטעמים חזקים ועדינים בו זמנית, מה שמייצר חוויה טובה לסועדים.


דולפין ים 
שמעון בן שטח 9, מרכז העיר, ירושלים
לא כשר
02-6232272







מתכון ביסק סרטנים של מסעדת דולפין ים



חומרים:
2 בצלים
2 גזרים
2 שומר
2 עגבניות גדולות
4 תפוחי אדמה לא מקולפים
1 יחידה סלרי עלים
250 גרם רסק עגבניות 
חופן טימין
25 מ"ל פסטיס
פלפל ומלח לפי הטעם
2 ק"ג סרטנים כחולים חצויים
3 ליטר מים
250 גר' חמאה
5 שיני שום כתושות 
3 כפות קמח
חצי ליטר שמנת מתוקה 42% שומן
6 יחידות שרימפס טרי מקולף
צרור עירית
אופן ההכנה:
בסיר א' מרתיחים את הירקות עם המים והתבלינים
אחרי הרתיחה מוסיפים את הרסק עגבניות הטימין, פסטיס, מלח ופלפל.
מוציאים את הבשר של הסרטנים מהסרטנים ומניחים בצד.
את גוף הסרטנים מניחים על מגש ומכניסים לגריל ב 220 מעלות עד שנחרך ומעט משחיר.
מוסיפים את הסרטנים החרוכים לסיר א' מרתיחים שוב ומסננים.
בסיר חדש ממיסים את החמאה עם שום ולאט מוסיפים את הקמח.
מוסיפים את הנוזל שסיננו תוך כדי ערבוב.
מוסיפים שמנת מתוקה לאט תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את בשר הסרטנים שהשארנו בצד עוד רתיחה קלה ומשאירים בסיר על אש קטנה עוד עשר דק ואז נותנים לביסק לנוח.
מוזגים לקערה מוסיפים יחידת  שרימפס טרי מקולף ומקשטים בעירית. 
בתאבון ולחיים!!!


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פשטידת כרוב משגעת!!! מתכון לפשטידה קלה להכנה וטעימה להפליא :)

אני מודה: נכון, יש לי חיבה גדולה לסטייקים ובשרים, אבל גם מאכלים חלביים עוברים לי נהדר בתפריט השבועי שלי. מדי פעם אני מכינה פשטידות טעימות, כמו פשטידת התרד הנהדרת שלי , שמהוות יופי של תחליף לארוחת צהריים בשרית, או לארוחת ערב כיפית. הפעם הלכתי על כרוב. אני תמיד ממציאה פשטידות, כשהבסיס די קבוע, ורק ה"בפנוכו" משתנה. מחליפה ירקות, משנה תיבולים, מחליפה תבניות, צורות, גדלים, אבל תמיד הן יוצאות משגעות, נפלאות לאירוח, וקוצרות מחמאות :)

פלפל ממולא צמחוני, עם אורז ותבלינים. מתכון קל לממולאים!

אני אוהבת ממולאים, ומכינה אותם בכל מיני צורות וצבעים. הפעם היה לי עוף בתנור, אז ויתרתי על הבשר הטחון בפלפלים, והכנתי פלפלים ובצלים ממולאים, סיר כיפי וטעים שמתאים לכל יום בשנה. שמרו לכם מתכון לפלפלים ממולאים צמחוניים, וגם בצלים ממולאים הכנסתי לסיר. בלי הרבה דיבורים, ישר לעבודה :)

בלינצ'ס ללא גלוטן, כן, כן :) הכי טעימים שיש!

לבלינצ'ס האלו תעשו "גזור ושמור". לא מעט עבדתי כדי להגיע בדיוק למרקם שאני רוצה.  כזה שיהיה דומה להפליא לבלינצ'סים ה"רגילים", אלו עם הקמח ה"רגיל", הלבן, שאני נענעת ממנו.  כשהתחלתי לאכול "ללא גלוטן", גיליתי שההרגשה שלי אחרת לגמרי. הבטן לא נפוחה, ההרגשה יותר טובה, אני פחות עייפה, ויותר חיונית. כן, כן, גלוטן זה נזק, קמח לבן זה רע, חיטה זה מזיק - אבל רק אחרי שמפסיקים לאכול את הגלוטן, מבינים עד כמה.  אני משתדלת לא לאכול גלוטן, ולהימנע מפסטות, לחמים, וחיות חיטה אחרות. לפעמים אני מתפתה, לפעמים גםן בא לי - אבל היום יש כ"כ הרבה תחליפים, שמי צריך גלוטן בכלל? אני מתה על בלינצ'סים. 

סלמון ברוטב תפוזים, סויה וסילאן. 5 דקות ולתנור.

  אחת הסיבות שבזכותן אני אוהבת מאד להכין דגים היא מהירות ההכנה.  דג לא צריך יותר מדי התעסקות. רוטב מוצלח, ובישול/טיגון/צליה קצרים במיוחד.  כשבא לי משהו מהיר וטעים, וחשוב לציין גם בריא מאד, אני מכינה דג.  בחורף, אני אוהבת לבשל עם תפוזים. הם נמצאים בשיאם, בהמוניהם, ובמחירים נפלאים שמאפשרים לחגוג איתם בלי סוף. הפעם סידרתי לכם מתכון של פחות מחצי שעה בסה"כ, כולל הכנה וצליה בתנור.  פילה סלמון. 

גליל תמרים ואגוזים - חטיף אנרגיה משגע ללא גלוטן

לפעמים בא לי משהו מתוק אחרי הארוחה. חטיף שכזה. קינוח.  מאז שהתחלתי לאכול "ללא גלוטן, ללא סוכר", אני משתדלת לא לאכול חטיפים מתועשים, אלא דברים בריאים יותר, טבעיים יותר, ולהעדיף סוכר שהוא סוכר פירות - ולא סוכר מעובד.  המתכון לגלילי התמרים הוא ללא גלוטן, ללא אפיה, מהיר הכנה, ומלא בדברים טובים ובריאים.  את חטיפי האנרגיה מהתמרים אני מכירה עוד מהימים שרכבתי בשטח עם האופניים. החבר'ה תמיד היו מביאים תמרים לרכיבה, ואחד מהם תמיד הגיע עם קופסה שבתוכה היו מטבעות תמרים עם המון דברים טובים בפנים. הם לגמרי חטיפי אנרגיה, וגם דלים בשומן רק שיש בעיה אחת - מאד קשה להפסיק לאכול מהם :)